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This is in response to your letter, to the Bureau of Alcohol, Tobacco, Fireanns and
Explosives (ATF) Firearms Technolo Indust Services Branch FTISB), in which you
ask several questions for your client , • • regarding the
possession and proposed attachment of an AR-type buffer tube and Sig S8 15 forearm
brace to a pistol.

As background to your inquiry, the following review of definitions provided in Federal
statutes and implementing regulations should be useful:

The Gun Control Act of 1968 (GCA), 18 U.S.c. § 921(.)(29), defines "handgun," in
part, as ... a firearm which has a short stock and is designed to be held andfired by the
use ofa single hand. ...

A regulation implementing the GCA. 27 eFR § 479.11, defines "pistol" to mean-

... Q 'weapon originally designed. made. and intended to fire a projectile (bullet) from one
or more barrels when held in one hand, and haVing (a) a chamber(s} as an integral
part(s) of. or permanently aligned with, the borers); and (b) a short stock designed to be
gripped by one hand and at an angle to and extending below the line o/the bore(~).

The GCA, 18 U.S.C. § 921(a)(7) defines the tenn "rlOe" .s-

... 0 weapon designed or redesigned. made or remade. and intended to be fired from the
shoulder and designed or redesigned and made or remade 10 use the energy 0/an
explosive to fire only a single projectile through a rifled bore/or each single pull o/the
trigger.
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The National Fireanns Act (NFA), 26 U.S.C. § 5845(8), defines "firearm" to include ...0

rifle having a barrel or barrels alless than /6 inches in length ... and. a weapon made
from a rifle ifsuch weapon as modified has an overaJllength ofless than 26 inches or a
barrel or barrels ofless than J6 inches...

Please be aware the focus ofFTISB is to determine whether an item is or is not a
"firearm" as defined in the GCA or NFA. Your questions are paraphrased below in italics
followed by FTISB's answer.

Question #1: Is it lawful to attach an AR-type buffer tube to a pistol that does not
incorporate a buffer tube in Us design; as a part ofassembling an AR-type pistol with a
Sig S8Jj brace accessory?

Answer #1:

The receiver extensionlbuffer tube on an AR-type pistol serves a legitimate, function in
the operation ofthe weapon system. and in of itself; and utilized as originally designed. is
not considered to be a shoulder stock. As you know, shoulder stocks normally attach to
the recei\'er of a shoulder-fired fireann. A shoulder stock provides a means for the
shooter to support the fireann and easily aim it. However. in the case of an AR-type. it
attaches to the receiver extension, commonly referred to as the buffer tube. Furlher. a
pistol that has an AR-type buffer tube or similar component assembled to it, which
consequently allows for the installation of a Sig SBl5 accessory, is not classified as a
SBR; nor unlawful to possess.

However, if a pistol assembled with an AR-type buffer tube or similar component; which
in turn, redesigns the subject AR-typc pistol to be designed or redesigned and
consequently intended to be fired from the shoulder; an NFA weapon as defined in 26
U.S.C. § 5845(a)(3); has been made.

Question #2:

1s it lawful to attach an AR-type buffer tube to a pistol that does not incorporate a buffer
tube in its design; as apart ofassembling an AK-type pistol with a Sig8BJ5 brace
accessory?

Ans,,'er #2:

See answer #1.

Ouestion #3:

I... it lawful to incorporate a ''folding mechanism" to the subject buffer tube mount, which
would ai/ow an attached Sig 8B15 brace accessory tolold to the side when nol in use?
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Answer #3:

Our Branch has determined that the use of extension tubes, spacers or folding
mechanisms in the buffer tube attachment to a pistol could change the classification of
the subject '·pistol". If the subject extensions, spacers or mechanism were installed in a
manner to allow a '"pistol" to achieve an overalllcngth greater than 26 inches and not
actually concealed on a person; the subject weapon would not be classified as a "any
other weapon". A weapon of this type would be properly classified as a "fireann" as
defined in 18 U.S.c. 921 (.)(3).

Be aware, that the attachment of a folding or non-folding device to a pistol, which in tum;
redesigns the subject pistol to be designed or redesigned and consequently intended to be
fired from the shoulder; an NFA weapon as defined in 26 U.S.c. § 5845('X3); has heen
made.

For your information, a non-prohibited, un-licensed individual may make a SBR from a
pistol by assembling a shoulder stock to the subject pistol; thus creating a rifle having a
barrel length of less than 16 inches. This making is lawful provided an individual has an
approved ATF Form I, Aoolication to Make and Register a Firearm, and has paid the
applicable $200 making tax prior to such assembly.

ln closing, wc should remind you that the infonnation found in correspondence from
FTIS8 is intended only for use by the addressed individual or company with regard to a
specific scenario described within that correspondence. We advise you to confinn that
assembly of a fireann utilizing the aforementioned accessories does not violate any State
laws or local ordinances where you reside.

We thank you for your inquiry and tnIst the foregoing has been responsive. Feel free to
write directly to FfISB if you have any additional firearms-related inquiries ofa
technical nature.
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Acting Chief, Firearms Technology Industry Services Branch
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