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OCT 2 6 2016 90701

3311/304426

Dea~

This refers to your correspondence to the Bureau ofAlcohol, Tobacco, Firearms and Explosives
(ATF), Fireanns Technology Industry Services Branch (FfISB). Specifically, you requested
infonnation regarding an AR-IS type pistol, the SYG Stabilizing Brace, and customizations to the
AR-15 pistol.

As background, the amended Gun Control Act of 1968, 18 U.S.C. § 921(a)(3), defines the term
"firearm" to include any weapon (including a starter gun) which will or is designed to or may be
readily colll'erted to expel a projectile by the actioll ofan explosive ...land] ... thefrome Or
receiver ofany such weapon ....

Also, with respect to the definitions of "handgun" and "pistol" under Federal statutes and
regulations, you may be aware that the GCA, 18 U.S.C. § 92 I(a)(29), defines "handgun" to
mean, in part: ...0 firearm which has a short stock and is designed to he held andfired by the lise
ofa single hand....

Additionally, 27 CFR § 478.11, a regulation implementing the National Firearms Act (NFA),
defines "pistol" as:

...a \1--'Copon originally designed. made. and intended 10 fire a projeclile (bullet) from one or more
barrels when held in one hand, and Itaving fa) a chamber(s) as an integral part(s) oj or
permanently aligned with. the borers): and (b) a sltort stock designed to be gripped by one hand
and at an angle to and extending below tlte line ofthe borers).

Further, the GCA, 18 U.S.C. § 92 1(aX7) defines the lenn "rifle" as follows:

...0 weapon designed or redesigned, made or remade. and intended to befiredfrom tile shoulder
and designed or redesigned and made or remade to lise the energy ofan explosil'e to fire only a
single projectile through a rifled borefor each single pull ofthe trigger.
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As well, the GCA, 18 U.S.C. § 921(a)(8), defines "shon-barreled rifle" to mean '· ... a rifle having
one or more ban'cls less than sixteen inches in length ami mry wcapon madeji-om a rifle
(whether bya/feration, modification, or othenl'ise) ifsuch weapon, as modified, has all overall
lellgth afless than twenty-six illches .... "

In addition, the NFA, 26 U.S.C. § 5845(a), defines "fireann," to include... a (3) a rifle having a
barrel or barrels a/less thall 16 inches in length and (5) "any other weapon" as defined in
subparagraph (e)

Finally, the NFA, 26 U.S.C. § 5845{e), defines "any other weapon' as ... Any weapon or del';ce
capable a/being concealed on the persolJfrom which a shot call be discharged '!trollgh the
energy ofan explosil'e. a pistol or revolver hO\ling a barrel with a smooth bore designed or
redesigned to fire a fixed sholgun she/l. wcapoll5 with combination sllotgwJ and rifle barrels J2
inches or more. less tllan /8 inclles in lengtll.from which only a sirlgle discharge can be made
from eUher ban'el without manual reloadirzg. Qnd arzy such weapon which may be readily
restored 10 fire, Such tel'''' s!lall ltol include a pistol or a revolver haVing a rifled bore, or rifled
bores, or weapons designed, made. or intended to be fired from the sholiider and /lot capable q{
firing fixed ammlinitiOft,

Your specific questions are in italics below, followed by FTISB's response to each:

QI) 1/J lue a virgin/stripped lower receiver (or om! classified as a pistol), t!lat !las Ilever been
assembled as a rifle. to assemble ajirearm with a rifled barrel length less than 16 inclles and tile
receiver has a buffer tube NOT capable ofreadily accepting a stock - is this assembly ofan
,.ARI5 type pistol" sllbjeclto NFA regulalian?

A I) An AR-typc receiver that has never been assembled as a rifle may be utilized in the
manufacture of a pistol. Your first step should be to obtain certification from the manufacturer
of the receiver(s) verifying that it has never been assembled in a rifle configuration, We calltion
that manufacturing a pistol (i'om a receiver previollsly complctcd ill rifle configuration could
constitute manufacturing an item classified as a "weapon made from a rille" under Ihe NFA.
and the firearm would be subject to NFA cOIl/rols. The fireann that you describe in your question
is a GCA fireann, but is not an NFA fireann provided you do not shoulder the receiver extension
'"buffer tube." Please note, however, that possessing a compatible buttstock that could readily be
installed on your pistol could constitute possession ofa "short-barreled rifle,"

Q2) With the above question in mind. would Ihis "AR pis/ol" (as designed abo~'(!) legally be
classified as a pistolJlrandgllll?

A2) The above described GCA fireann is a "pistol" or "handgun" as defined,

Q3) Would placing rubber or plastic rail guards all tire "AR pistol" change its classtfication?
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A3) No, provided you do nol install a vertical fore grip or forward pistol grip.

04) Would wrapping paracord all the way around the buffer tube, to protect itfrom scratching
andlor decoration (change] the classification a/the firearm? This would essentially sen'(! the
same purpose as tlte/oam sleeves ,haf are currently on lite market.

A4) No, this would not change the classification.

Q5) If/'m not mistaken, purposely shouldering tlte buffer lUbe would essentially COlfllt as a
"redesign" and tlte weapon would be subject to NFA registration, correct? What if/
unintentionally sholl/der tlte buffer tube?

AS) Please refer to the enclosed "Open Letter on the Redesign of Stabilizing Braces."

Q6) Since it is common knowledge tllal pistols are generally fired using both hands to hold the
jireal'm. is it legal to hold the AR pistol with two hands (i.e. by the rail, magazine well, the pistol
grip, etc) whilejirillg?

A6) 27 CFR § 479.11, a regulation implementing the NFA, defines the term "Pistol" as-

...A weapon originally designed, made alld intended to jire a projectile (bullet) from one 01' more
barrels wlrell held in one hand, and having (a) a chamber(s) as all integral part(s) oJ. or
permanently aligned with, the borers); aud (b) a short stock designed 10 he gripped by one hand
and at an angle to and extendillg below the line ofthe borers).

Q7) A previous ATF letter/rom 2010 (331112010-1021) has stated that installation ofthe
Magpul AFG (Angled Fore-Grip) is lau:fill and does 1I0t clrange the classification. Is this still
correct?

A7) Adding a MAGPUL AFG to a pistol would not constitute the making of an AOW. We
caution that ifan individual attaches a vertical forward grip or forward pistol grip to a pistol, the
pistol is no longer designed to be held and fired by the use of a single hand; thus, it cannot
qualitY as a "handgun" or "pistol" as defined above in Federal statutes and regulations.
Additionally, because it is no longer a pistol, it is not exempt from classification as an AOW
pursuant to § 5845(e). A fireann of this type is properly classified an AOW ifllS overall length
is less than 26 inches. or int is actually concealed on the person. Conversely, it would not be
subject to the NFAJAOW classification provided its overal11ength is at least 26 inches and it is
not actually concealed on the person.

Q8) Reference to a pret'ious ATF letter ill 2014 (3311/302787) ill reply to Alan Thordsell of
Thordsen Clistoms, LLC in reference to their "cheek saddles" that slide over the buffer tube
(specifically the Command Arms SST1 type). The stance taken by the ATF was that installatioll of
the saddle and usage as intended did NOT change the classificatioll ofan AR type pistol.
Is this stance, that cheek saddles are latlftd. still valid?
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AS) Yes, cheek rests are lawful if they are used as intended.

Q9) Reference to a previous letterfrom the ATF in lOJ J (33111101/-938);n reply to a request
made by "The Mako Group" in reference to one oftheir products called tlte "Magazine Well
Adaptor" or "MWG". nUt slance taken was thar it does not change the classification ofan AR­
type Pisto/. Is IMs stance, that installation a/the MWG is la»1ul, still valid?

A9) Use of the "MWG" will not change the classification of the pistol.

QIO) Referencing the SIG Brace "Open Leller"from Jal11/alY 2015. flinders/and the letter and
what it is saying. But wllat if I accidentally shollider tltejirearm with the SIG Brace installed? I
mean, gUlls recoil and move about; it would be easyfor it to mOltc bad..wards into your shoulder
ifit isn', slrapped in correclly.l ask because 1 want to ensure that 1don't hal'e Ihe possibly of
breaking the law, even if011 accidenl.

A10) Use of a stabilizing brace, as designed, should preclude accidental shouldering of the
weapon.

Qll) Call1legally OW" all AR/5-type rifle wilh a removable Slack/buffer tube AND the AR-type
pistol: so long as I do IIDI inlel1d 10 remOl'e Ihe stock, change Ihe buffer lUbes out, and inslall the
slock ollihe AR pistol?

All) Yes, an AR-IS type shoulder stock should correspond to a complete fireann of lawful
configuration. For example, possession of such a shoulder stock would generally be lawful if
possessed in conjunction with an AR-IS type rifle or a lawfully registered short barreled rifle
(SBR), and not aggregated or configured as an unregistered NFA fireann.

Q12) Lastly with regard 10 Ihe AR-type piSIOl, ifI decide I want 10 put an actual slack on i/. I jill
aliI the required/arms and pay the respecli\'e ta.'C stamp. ele, This AR Pistol wil/now be
classified as a "shari barrel rifle," IfIl'emove the stock, alld put the original buffer tube 1101
capable ofaccepling Ihe stock, does il re/Urn to "pistol" classification or is it still considered an
NFAjirearm?

A12) You must first receive ATF approval before placing the stock on the pistol. Jfyou remove
the stock, the weapon would still be registered with the NFA. You can request that the weapon
be removed once the offending feature is removed from the weapon.
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We thank you for your inquiry and trust the foregoing has been responsive to your questions.

~incerelY yours,

/(6JJ//!-- e<{-
. Michael R. Curtis

Chief, Firearms Technology Industry Services Branch

Enclosure: Open Letter on the Redesign of Stabilizing Braces.


