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This refers to your correspondence to the Bureau ofAlcohol, Tobacco, Firearms and Explosives
(ATF), Firearms Technology Industry Services Branch (FTISB). Spccificlllly, you requested
information regarding an AR-15 type pistol, the SIG Stabilizing Brace, and customizations to the
AR-15 pistol.

As background, the amended Gun Control Act of 1968,18 U.S.C. § 921 (a)(3), defines the term
"firearm" to include any weapon (inelliding a starter glln) which will or is designed /0 or may be
readily converted to expel a projectile by the action ofan explosive .. .fand] ... the frame or
receiver ofany sllch weapon ...•

Also, with respect to the definitions of "handgun" and "pistol" under Federal statutes and
regulations, you may be aware that the GCA, 18 U.S.C. § 921 (a}(29), defines "handgun" to
mean, in part: ...afirearm which has a short stock and is designed /0 be held andfired by the lise
ofa single hand....

Additionally, 27 CFR § 478.11, a regulation implementing the National Firearms Act (NFA),
defines "pistol" as:

... a weapon originally designed. made. and intended to fire a projec/i1e (bullet) from one or more
barrels when held in one hand. and having (a) a chamber(s) as an integral part(s) of, or
permanently aligned with. the borers); and (b) a short stock designed /0 be gripped by one hand
and at an angle to and extending below the line ofthe bore(s).

Further, the GCA, 18 U.S.C. § 92 I(a)(7) defines the term "rifle" as follows:

...a weapon designed or redesigned, made or remade. and intended to befiredfrom the sholiider
and designed or redesigned and made or remade to lise the energy ofan explosive to fire only a
single projectile throllgh a rifled borefor each single pull ofthe trigger.
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As well, the GCA, J8 U.S.C. § 92 I(a){8), defines "short-barreled rifle" to mean" ... a rifle having
one or more barrels less than sixteen inches in length and any weaponmadeji-om a rifle
(whether by alteration. modification. or othenvise) ifsuch weapon. as modified. has an overall
length ofless than twenty-six inches ...."

In addition, the NFA, 26 U.S.C. § 5845{a), defines "fireann," to include... a (3) a rifle having a
barrel or barrels ofless than 16 inches in length and (5) "any other weapon" as defined in
subparagraph (e)

Finally, the NFA, 26 U.S.C. § 5845{e), defines "any other weapon' as ... Any weapon or device
capable ofbeing concealed on the personji-om wlJich a shot can be discharged through the
energy ofan explosive, a pistol or revolver having a bQl'relwith a smooth bore designed or
redesigned to fire aflXed shotgun shell. weapons with combination shotgun and rifle barrels 12
inches or more. less than 18 ine/res in length. ji-om which only a single discharge can be made
from either barrel witholll manual reloading. and any such weapon which may be readily
restored to fire. Such term shall not include a pistol or a rel'olver having a rifled bore. or rifled
bores. or weapons designed. made. or intended to befiredji-om the shoulder and not capable of
firingfixed ammunition.

Your specific questions are in italics below, followed by FTISB's response to each:

Q I) if1 use a virgin/stripped lower receiver (or one classified as a pistol). that has never been
assembled as a rifle. to assemble afirearm with a rifled barrel length less than 16 inches Qlld the
"eceiver has a brifJer tube NOT capable ofreadily accepting a stock - is this assembly ofan
"ARI5 type pistol" subject to NFA regulation?

A I) An AR-type receiver that has never been assembled as a rifle may be utilized in the
manufacture ofa pistol. Your first step should be to obtain certification from the manufacturer
of the receiver{s) verifying that it has never been assembled in a rifle configuration. We call1ion
that manutaclllring a pistol (rom a receiver previouslv completed in rifle configuration could
constilll/e manutacturing an item classified as a "weapon made (rom a rifle" under the NFA,
and the firearm would be subject to NFA controls. The fireann that you describe in your question
is a GCA fireann, but is not an NFA firearm provided you do not shoulder the receiver extension
"buffer tube." Please note, however, that possessing a compatible buUstock that could readily be
installed on your pistol could constitute possession of a "short-barreled rifle."

Q2) With the above question in mind. would this "AR pistol" (as designed above) legally be
classified as a pistol/handgun?

A2) The above described GCA fireann is a "pistol" or "handgun" as defined.

Q3) Would placing mbber or plastic rail guards on the "AR pistol" change its classification?
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A3) No, provided you do not install a vertical fore grip or forward pistol grip.

Q4) WOl/ld wrapping paracord alilhe way arol/nd Ihe bl/ffer tllbe, to protect itfrom scratching
andfor decoration [change} the classificalion ofIhe firearm? This wOl/ld essentially sen'e the
same pUlpose as thefaam sleeves that are cl/rrently on the market.

A4) No, this would not change the classification.

Q5) IfI'm Ilot mistaken, pl/rposely shollidering the bllffer tube wOllld essentially cOl/nt as a
"redesign" and the weapon would be subject to NFA registratioll, correct? What if1
Imilflel/tiol/ally sholflder Ihe blfffer tllbe?

AS) Please refer to the enclosed "Open Leiter on the Redesign of Stabilizing Braces."

Q6) Since il is common ~7lOwledge that piSlols are generallyfired using both hands to Irold Ihe
firearm, is illegalto hold Ihe AR pistol with /IVa hands (I. e. by the rail, magazine well, the pistol
grip, etc) whilefiring?

A6) 27 CFR § 479.11, a regulation implementing the NFA, defines the tenn "Pistol" as-

...A weapon originally designed. made and intended to fire a projectile (bullet) fl'Om one or more
barrels when held in aile hand, and having (a) a chamber(s) as an imegral part(s) oj, or
permanently aligned with, tire bore(s); alld (b) a short stock designed to be gripped by one hand
and at an angle to and extending beloll' the line ofthe bore(s).

Q7) A previous ATF lellerji'om 20/0 (3311120/0-1021) has stated that installation ofthe
Magpl/I AFG (Angled Fore-Grip) is lawful and does not change the classification. Is this still
correct?

A7) Adding a MAGPUL AFG to a pistol would not constitute the making of an AOW. We
caution that ifan individual attaches a vertical forward grip or forward pistol grip to a pistol, the
pistol is no longer designed to be held and fired by the use ofa single hand; thus, it cannot
qualitY as a "handgun" or "pistol" as defined above in Federal statutes and regulations.
Additionally, because it is no longer a pistol, it is not exempt from classification as an AOW
pursuant to § S84S(e). A firearm of this type is properly classified an AOW ifits overall length
is less than 26 inches. or if it is actually concealed on the person. Conversely. it would not be
subject to the NFA/AOW classification provided its overall length is at least 26 inches and it is
not actually concealed on the person.

Q8) Reference to a previaliS ATF leller in 20/4 (3311/302787) in reply to Alan Thordsen of
Thordsen Cllstoms, LLC in reference to their "cheek saddles" that slide over the buffer tube
(specifically the Command Arms SST! type). The stance taken by the ATF was that installation of
the saddle and usage as intended did NOT change the classification ofall AR type pistol.
Is tlris stallce, that cheek saddles are lawful, still valid?
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AS) Yes, cheek rests are lawful ifthey are used as intended.

Q9) Reference to a previous lellerfrom the ATF ill 201 I (3311/2011-938) in reply 10 a request
made by "The Mako Group" ill referellce to one oftheir prodllcts called the "Magazine Well
Adapror" or "MWG". The stallce taken was that ir does 1I0t change rhe classification ofall AR­
type Pistol. Is rhis stallce. that installarioll ofrhe MWG is la":fitl, still valid?

A9) Use of the "MWG" will not change the classification of the pistol.

Q I0) Referellcing rhe SIG Brace "Open Leifer" from Janumy 2015. I lmderstalld the leller alld
what it is saying. Bill what ifI accidelltally shoulder the firearm with the SIG Brace installed? I
meall. gllllS recoil alld move abollt; it would be easy for it to move bad.wards illto YOllr shoulder
ifir iSIl't strapped ill cOrl·ectly. I ask because Iwallt to ensure that I dOll'tlrave the possibly of
breakillg the law. evell ifall accidellt.

AIO) Use of a stabilizing brace, as designed, should preclude accidental shouldering of the
weapon.

QII) Call 1 legally 011'11 all ARl5-type rifle with a removable stock/buffer tube AND the AR-type
pistol; so long as I do 1I0t intelld to remove the stock. challge the buffer tubes out, alld install the
stock all rhe AR pistol?

All) Yes, an AR-15 type shoulder stock should correspond to a complete firearm of lawful
configuration. For example, possession ofsuch a shoulder stock would generally be lawful if
possessed in conjunction with an AR-15 typc rifle or a lawfully registered short barreled rifle
(SBR), and not aggregated or configured as an unregistered NFA firearm.

Q 12) Losrly with regard to rhe AR-type pistol, ifI decide I lI'onr to Pllt all acrual stock all it, Ifill
out the requiredforms and pay the respective tax stamp, etc. This AR Pistol will 11011' be
classified as a "short barrel rifle." IfI remove the stock, and put ti,e origillal b'ifJer tube 1I0t
capable ofaccepting the stock. does it I'etum to "pistol" c1ossificatioll or is it still cOllsidered all
NFA firearm ?

A12) You must first receive ATF approval before placing the stock on the pistol. [fyou remove
the stock, the weapon would still be registered with the NFA. You can request that the weapon
be removed once the offending feature is removed from the weapon.
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We thank you for your inquiry and trust the foregoing has been responsive to your questions.

iiltcerely yours,

(b) (6)
. • t_ I ..: j

Enclosure: Open Letter on the Redesign of Stabilizing Braces.
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OPEN LETTER ON THE REDESIGN OF "STABILIZING BRACES"

The Fireanns and Ammunition Technology Division (FATD), Bureau ofAlcohol, Tobacco,
Fireanns and Explosives (ATF) has received inquiries from the public concerning the proper use
ofdevices recently marketed as "stabilizing braces." These devices are described as "a shooter's
aid that is designed to improve the single-handed shooting performance of buffer tube equipped
pistols." The device claims to enhance accuracy and reduce felt recoil when using an AR-style
pistol.

These items are intended to improve accuracy by using the operator's forearm to provide stable
support for the AR-type pistol. ATF has previously determined that attacbing the brace to a
fireann does not alter the classification of the fireann or subject the ftrearm to National Fireanns
Act (NFA) control. However, this classification is based upon the use of the device as designed.
Wben tbe device is redesigned for use as a sboulder stock on a handgun with a rifled barrel under
16 incbes in length, tbe ftreann is properly classifted as a firearm under the NFA.

Tbe NFA, 26 uses § 5845, defines "firearm," in relevant part, as "a shotgun having a barrel or
barrels ofless than 18 inches in length.. and "a rifle baving a barrel or barrels of less than 16
inches in length." That section dermes both "rifle" and "shotgun" as "a weapon designed or
redesigned, made or remade, and illiended 10 befiredfrom lite slzollider...... (Emphasis added).

Pursuant to the plain language of the statute, ATF and its predecessor agency have long held that
a pistol with a barrel less than 16 inches in length and an attached shoulder stock is a NFA
"firearm." For example, in Revenue Ruling 61-45, Luger and Mauser pistols "having a barrel of
less than 16 inches in length with an attachable sboulder stock affixed" were eacb classified as a
"short barrel rifle...within the purview of the National Firearms Act."

In classifying the originally submitted design, ATF considered the objective design of the item as
well as the stated purpose of the item. In submitting this device for classification, the designer
noted that

The illleni oflite bllffer Illbe forearm brace is 10facilitale one Ital/dedfiring ofIlze
AR15 pislolfor Iltose lVillt limited .'Irellgllz or mobility dlle 10 a Itandicap. II also
perfom's lite jimclion ofsllfficielllly padding Ilze bllffer Illbe il/ order 10 redllce
bntising 10 lite forearm IVlzile firing lVitlt aile halld. Slidillg alld secllring Ilze brace
onlo olles forearm and laleltillg Il,e Velcro slraps. disiribllies lite lVeigltl ofIhe
weapoll evellly alld lISSllres a Sllllgfil. Tlterefore. il is no longer necessary 10
dangerollsly "mllscle" litis large piSlol dllring lite one Itanded aiming process. llI,d
recoil is dispersed significantly. reslliling in more aCCllrale sltOOlillg lVilltolll
compromising safety or comfort.

In the classification letter of November 26,2012, ATF noted that a "shooter would insert his or
her foreann into the device while gripping the pistol's handgrip-then tighten the Velcro straps for
additional support and retention. Thus configured, the device provides the sbooter with
additional support ofa firearm while it is still held and operated with one hand:' When strapped
to the wrist and used as designed, it is clear the device does not allow the firearm to be rrred from
the shoulder. Therefore, ATF concluded that, pursuant to the information provided, "the device
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is not designed or intended to fire a weapon from the shoulder." In making the classification
ATF determined that the objective design characteristics of the stabilizing brace supported the
stated intent.

ATF hereby confirms that if used as designed-to assist shooters in stabilizing a handgun while
shooting with a single hand-the device is not considered a shoulder stock and therefore may be
attached to a handgun without making a NFA fireann. However, ATF has received numerous
inquiries regarding alternate uses for this device, including use as a shoulder stock. Because the
NFA defines both rifle and shotgun to include any "weapon designed or redesiglled, made or
remade, and illtellded to befiredfrom the sholl/der," any person who redesigns a stabilizing
brace for use as a shoulder stock makes a NFA firearm when attached to a pistol with a rifled
barrel under 16 inches in length or a handgun with a smooth bore under 18 inches in length.

The GCA does not defme the term "redesign" and therefore ATF applies the common meaning.
"Redesign" is defined as "to alter the appearance or function of." See e.g. Webster'S II New
College Dictionary, Third Ed. (2005). This is not a novel interpretation. For example ATF bas
previously advised that an individual possesses a destructive device wben possessing anti­
personnel ammunition with an otherwise unregulated 31138mm flare launcher. See ATF Ruling
95-3. Funber, ATF has advised that even use of an unregulated flare and flare launcher as a
weapon results in the making ofa NFA weapon. Similarly, ATF has advised that, although
otherwise unregulated, the use ofcertain nail guns as weapons may result in classification as an
"any other weapon."

The pistol stabilizing brace was neither "designed" nor approved to be used as a shoulder stock,
and therefore use as a shoulder stock constitutes a "redesign" of the devicc because a possessor
has changed the very function of the item. Any individual letters stating otherwise are contrary
to the plain language of the NFA, misapply Federal law, and are hereby revokcd.

Any person who intends to use a handgun stabilizing brace as a shoulder stock on a pistol
(having a rifled barrel under 16 inches in length or a smooth bore firearm with a barrel under 18
inches in length) must first file an ATF Form I and pay the applicable tax because the resulting
fireann will be subject to all provisions of the NFA.

If you have any questions about the issues addressed in this letter, you may contact the Firearms
and Ammunition Technology Division at fire_tech@ ",f.gov or by phone at (304) 616-4300.

~y!.
Max Kingery
Acting Chief

Firearms Technology Criminal Branch
Firearms and Ammunition Technology Division


