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(b) (6)
Dear (b) (6)
This refers to your letter to the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF),
Firearms Technology Industry Services Branch (FTISB), in which you ask how overaJllength is
measured fora~ which uses a folding wrist brace. You also ask about the classification of
a firearm that i_nches in overall length and uses both a folding wrist brace and a forward
vertical grip.

As a background to your inquiry, the Gun Control Act (GCA) § 921(3)(3) defines the term
"firearm" to mean: (A) any weapon (including a starter gun) which will or is designed to or
may readily be converted to expel a projectile by tbe action ofan explosive; (B) tbe/rome or
receiver ofany sucb weapon; (C) any fireanll muffler orfireaml silencer: or (D) any destructive
device. SlIch tenll does not include an anriquefireann.

The National Firearms Act (NFA) § 5845(a) defines the term "firearm" to mean:
(1) a shotgun having a barrel or barrels ofless thun 18 inches in length: (2) a weapon made
from a shotgun ifsuch weapon as modified has an overall length of less than 26 inches or a
barrel or barrels ofless than 18 inches in length,' (3) a rifle having a barrel or barrels of less
than 16 inches in length,' (4) a weapon made from a rifle, if such weapon as modified has an
overalliengt" of less than 26 inches or a barrel or barrels of less than 16 inches in length; ill.
an)' other weapon. as defined in subsection (e),' (6) a machinegun,' (7) ll'ly silencer (as defined in
section 921 oftitle 18, United States Code),' and (8) a destntctive device. The tenn ''jireann''
shall f10t include afl amique jireaml or aflY device (other than a machinegun or destructive
device) which, although designed as a weapon, the Secretary finds by reason ofthe date ofits
manufacture, value, design, and other characteristics is primarily a collector's item and is not
likely to be used as a weapon.

Additionally, the NFA, § 5845(e) defines the tenn "any other weapon" to mean:
any weapon or device capable ofbeing concealed on the person from which a shot can be
discharged through the energy ofan explosive, a pistol or revolver having a barrel with a
smooth bore designed or redesigned to fire afixed shotgun shell, ... Such term shall not include
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a pistol or a revolver having a rifled bore, or rifled bores. or weapons designed, made, or
imended to be fired from lite shoulder and not capable offiringjixed ammunition.

Also, 27 CFR § 478.11, a regulation implementing the OCA, defines "pistol" as ...a weapon
originally designed, made, and intended to fire a projectile (bullet) from one or more barrels
when held;1I one hand. and having (a) a clzamber(...) as an integral parl(s) of, or pemumently
aligned with. the borers): and (b) a shari srock designed 10 be gripped by one hand and at an
angle /0 and extending below the line ofthe bore(s.)...

Individuals desiring to manufacture a fireann subject to NFA provisions (macbineguns excepted)
may do so, but must first submit and secure approval of an ATF Fonn I, Application to Make
and Register a Fireann. and pay the applicable $200 making tax.

The addition of a distinct grip, to a pistol or handgun, would change its classification to AOW as
defined above. If an individual attaches a forward grip to a pistol, it is no longer designed to be
held and fired by the use of a single hand and cannot qualify as a handgun or pistol as defined
above in Federal statutes and regulations. Therefore, it is no longer exempt from classification
as an "AOW,"

Since a firearm that uses a forward grip is not a "pistol," such a firearm would not be subject to
the NFAJAOW classification provided it has never been configured with a shoulder stock. its
overaJilength is at le_Dches, and it is not actually concealed on the person. It would
be properly classified as a "firearm" as defined in the GCA, 18 U.S.c. § 921(.)(3). FTlSB !las
previously detenuined tile tllreslwldfor concea/ability on a person is less tllan 26 inches in
overall length.

However, you sbould note that the overalJ length of a firearm that uses a folding wrist brace, is
taken with the wrist brace in the folded position,

In conclusion, please check to make sure that the assembly and possession of the proposed
firearm does not violate any State laws or local ordinances.

We thank you for your inquiry and trust the foregoing has been responsive.

iIIncerely yours,

(b) (6)
Chief, Firearm gy y anch


